Rome in kaart

Rome ligt op de kaart bekeken in het midden van Italië, in de regio Lazio. Rome is de hoofdstad van Italië, en met 2,8 miljoen inwoners is het de grootst bevolkte stad Italië. Daarnaast is Rome de stad van het Vaticaan, die gebouwd is op de zeven heuvels.

Volgens een legende is Rome op 21 april 753 voor Christus gesticht, door Romulus. Een van de tweelingbroertjes Romulus en Remus, die bekend staan om het verhaal dat ze zijn opgevoed door een wolvin. Volgens archeologen is Rome anders ontstaan, volgens hen werden de 7 heuvels langzaamaan bewoond, en na een verovering door de Etrusken samengesmeed tot een kleine Stad, die nu bekend staat als Rome. Lees hier meer over de ligging, bezienswaardigheden, bereikbaarheid en veiligheid van Rome.

Rome kaart

Bezienswaardigheden in Rome

Rome ontvangt jaarlijks rond de 8,6 miljoen toeristen, en dat is goed te begrijpen. Met de enorme aantallen bezienswaardigheden in Rome, zoals oude pleinen, gebouwen en musea, raak je niet uitgekeken. Naast de bekende hoogtepunten als de Trevi Fontein, het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek zijn er nog veel andere hoogtepunten het bezoeken waard. 

Denk hierbij aan de Crypte van de Kapucijnen, een kunstwerk in de crypte onder de  Santa Maria della Concezione dei cappuccini kerk, gemaakt van de botten en schedels van bijna 360 Kapucijnen-broeders. Of Castel Sant’Angelo, ook bekend als de Engelenburcht, die een onderdeel was van de verdedigingslinie van Rome. Daarnaast had het de functie als schuilplaats voor de pausen, omdat het Vaticaan met een tunnel aan de Engelenburcht was verbonden. Een goede manier om meer over Rome te ontdekken is door je te laten informeren over de geschiedenis en architectuur op een fietstour, met Nederlandse gids. Hieronder zijn in zes onderdelen de leukste bezienswaardigheden van Rome in een handige top 5 samengesteld.

Bereikbaarheid Rome

Rome is op meerdere manieren te bereiken. Met het vliegtuig sta je vanuit ons kikkerlandje binnen ongeveer twee uur al in Rome. De vliegvelden Fiumicino (FCO) en Ciampino (CIA) zijn beide nog ongeveer drie kwartier van het centrum verwijderd. Daarom zijn er op de vliegvelden shuttlebussen, die je vantevoren al kan reserveren. De shuttles van vliegveld Fiumicino brengen je naar Termini, het centrale station in Rome, en de shuttles van vliegveld Ciampino brengen je naar de metrohalte Anagnina. De ligging van deze vliegvelden is goed te zien op deze kaart

Daarnaast kun je Rome ook bereiken met de trein. Vanuit Utrecht duurt dit net iets minder dan 16 uur, en kun je ook nog genieten van de prachtige landschappen van Duitsland en Zwitserland. Natuurlijk is het ook mogelijk om met de auto naar Rome te reizen. Een autorit naar Rome duurt vanuit Utrecht 16,5 uur, en kan gecombineerd worden met meerdere stoppen onderweg. Denk hierbij aan een stop in Milaan of Bologna, die op de route naar Rome liggen.

Vliegvelden Rome kaart

Hieronder vind je een kaart van de vliegvelden in en rondom Rome. Zoals je kunt zien liggen er 2 luchthavens in de buurt, Fiumicino International Airport (FCO) en Ciampino International Airport (CIA).  Luchthaven Fiumicino ligt op 30 km van het centrum en beschikt over bustransfers naar Rome Termini. Ook luchthaven Ciampino biedt een bustransfer naar Rome Termini.

Veiligheid in Rome

Het is geen nieuws dat er in drukke steden veel zakkenrollers actief zijn. Dit geldt ook voor Rome. Let daarom goed op je eigendommen, vooral in de drukke gebieden zoals het colosseum, de Trevifontein en Vaticaanstad, maar bijvoorbeeld ook de metro. Ook het verkeer in Rome is erg druk en overbelast, wees daarom voorzichtig bij het oversteken van straten. 

Corona in Rome

Italië is hard getroffen door het coronavirus. In midden Italië zijn de regio’s Toscane en Lazio, waar Rome zich in bevindt, het hardst getroffen. De cijfers zijn echter al enorm afgenomen sinds de eerste golf in het voorjaar van 2020, en reizen is weer mogelijk. Bekijk altijd eerst de actuele status op Ministerie van Buitenlandse Zaken.