Zuid Italië in kaart

Op zoek naar een kaart en informatie over zuid Italië? Op deze pagina vindt je een kaart van zuid Italië, en informatie over de bezienswaardigheden, de bereikbaarheid en veiligheid in zuid Italië

Zuid Italië wordt onderverdeeld in 6 regio’s, Campania,  Basilicata, Calabrië, Apulië, Sicilië, en Sardinië, en beschikt het over grote steden zoals Napels, Palermo en Bari. Het zuiden van Italië wordt gekenmerkt door droog en rotsachtig heuvellandschap. Ondanks het erg droge klimaat is zuid Italië een populaire toeristische bestemming, dit komt met name door de schitterende azuurblauwe zee en rotsachtige kust. Lees hier meer over de ligging, bezienswaardigheden, bereikbaarheid en veiligheid van zuid Italië.

Zuid Italië kaart

Bezienswaardigheden in zuid Italië

Zuid Italië is een perfecte stad voor liefhebbers van de kust, cultuur en natuur. De bekendere regio’s voor toeristen zijn Campania en Sicilië. In deze regio’s bevinden de grotere toeristische trekpleisters, zoals Napels en Pompei, Palermo en vulkaan Vesuvius. 

Voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers zijn de regio’s Basilicata en Campania erg leuk om te bezoeken. Denk hierbij aan de dorpjes Pompeï, Capri en Matera. Daarnaast is er voor de natuurliefhebbers genoeg te doen in zuid Italië, met name de schitterende azuurblauwe zee en rotsachtige kust bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld Tropea, gelegen in Calabrië. Hieronder zijn in zes onderdelen de leukste bezienswaardigheden van zuid Italië in een handige top 5 samengesteld.

Bereikbaarheid zuid Italië

Zuid Italië is op een aantal verschillende manieren goed te bereiken. Als je kijkt op de kaart zie je dat zuid Italië onderverdeeld is in 6 regio’s, en de bereikbaarheid en reistijd dus is afhankelijk van je bestemming. 

De snelste manier om naar zuid Italië te gaan is natuurlijk het vliegtuig, binnen 2,5 uur sta je een stuk in Napels, en binnen bijna 3 uur sta je op het eiland Sicilië. 

Zuid Italië is ook goed te bereiken met de trein. Van Utrecht tot Napels duurt het met de trein bijvoorbeeld minstens 19 uur. Daarbij heeft de trein het voordeel dat je onderweg volop kan genieten van de omringende natuur. Met de auto ben je iets korter onderweg naar Napels dan met de trein, hier doe je namelijk 18,5 uur over.

Vliegvelden zuid Italië kaart

Hieronder vind je een kaart van de vliegvelden in zuid Italië.  

Veiligheid in zuid Italië

Italië is in het algemeen een veilig vakantieland, op lichte criminaliteit in de grote steden na. Het is bekend dat de meeste misdrijven zich in Noord-Italië bevinden, en dat  Zuid-Italië het veiligst is. Wel zijn er zakkenrollers actief in de drukke toeristische gebieden, zoals Napels en Palermo.

Corona in zuid Italië

Italië is hard getroffen door het coronavirus. In zuid Italië is de regio Sicilië het hardst getroffen. De cijfers zijn echter al enorm afgenomen sinds de eerste golf in het voorjaar van 2020, en reizen is weer mogelijk. Bekijk altijd eerst de actuele status op Ministerie van Buitenlandse Zaken.